Den ekumenika blandningens gåva!

För ett litet tag sedan var jag i ett EFS-kapell, helt underbart! Efter det har mina vägar korsats av lite alla möjliga trossammanhang, alltifrån karismatiska trosrörelsen, till gautmöten, till Svenska Kyrkan, till Pingstkyrkan och nu befinner jag mig på Bjärka Säby. Jag har bland annat firat 4 stycken totalt olika nattvarder på en och en halv vecka. (så det kan bli ibland)

Det finns många sätt att prisa Gud, och på sitt eget sätt lova hans namn. Men vilket är rätt? ..
För er som vill ha ett svar utifrån något av de sammanhang som jag nyss nämnde, så kan ni sluta läsa!
Helheten är det sköna, att det faktiskt finns olika, dessutom många olika, "allmänt accepterade" sätt att tillbe och visa uppskattning.
Är det ena mer rätt än det andra? Kanske, utifrån den första kyrkan och utifrån de ideal och stöttepelare bibeln sätter upp för våra liv! MEN, på frågan: Tillber alla bäst på samma sätt, så är svaret något helt annat. Återigen,
människor är olika, på alla möjliga sätt, och jag har för länge sedan blivit överbevisad om att det inte finns en objektiv sanning om livsstruktur som faller alla i smaken på exakt samma sätt, därför behövs mångfalden.
  • Sjunga eller be i bön? Jag vill ha båda!
  • Kapell, kyrka, radhus eller gata? Jag vill ha allihopa, som en tillgång!
Kanske är jag schizofren, eller bara grymt öppen.
Tror du på barnadop? Är du på ett eller annat sätt fostrad i en karismatisk, liberal eller lugn miljö? Föredrar du pastorer eller präster? Äldste eller majoritetsförsamling?  Oblat eller polarbröd? Vin eller Bob-saft?  Gatan/stadsmission eller församlingsmöte? Självklart kan jag välja något jag föredrar mer än det andra, men jag tror inte att man kan säga det på ett objektivt sätt. Det mesta behövs, för någon! Däremot är det aldrig negativt att omprioritera och omfördela sina resurser efter en vettig diskussion!

Men om man har kommit fram till att man inte har något som helst gemensam trossyn, angående dessa och liknande frågor, så är min längtan att jag ska ta orden i min mun: Skitsamma, kan vi inte bortse från det här och gå och prisa herren tillsammans istället!

Over and out, nu ska jag äta frukost!
Jag '96

Att så ett frö...

Allt vi gör sätter spår. Vare sig vi tror det eller inte, vare sig vi vill det eller inte så är det så! Vi kan aldrig beräkna vetenskapligt eller ens försöka lista ut hur en människa ska reagera genom min handling på ett eller annat sätt!
Låter det jobbigt, orättvist, oberäkneligt och svårt? Jag tycker det låter helt underbart, människan är så unikt skapad att man aldrig säkert kan räkna ut en känsla. Det tycker jag är helt underbart!


Jag har många förebilder, på olika sätt och i olika områden av livet, men den största anledningen för mig som människa att vilja utvecklas, formas och förnyas är längtan efter att själv vara en förebild, om möjligt i allt jag gör. Mötet med de personer jag vet att jag är en förebild för, eller som jag vill vara det för är den största drivkraften för mig att utvecklas!


Alldeles nyss, för några dagar sedan så hörde jag en historia. En sann historia, där jag själv är djupt inblandad. För lite mer än ett halvår sedan så var jag en ytterst bidragande orsak (eller länk om man ska vara teologiskt korrekt) för en människas fantastiska omvandling. Denn vän till mig, tog med sig en annan, mindre nära vän, till en gudstjänst som vi var på. Den var inte speciell på något sätt, och temat för kvällen var allt annat än intresseväckande för en oinsatt person: sex och samlevnad). Ganska motbjudande som förstamöte kan man tycka. Jag hade aldrig träffat personen tidigare, och jag har inte gjort det efter heller. Mannen som följde med tyckte inte alls om det för stunden och gick därfifrån efter ett tag. Jag kommer faktiskt inte ihåg hans namn, och tyckte inte alls den kvällen var särksilt speciell, på något sätt. Min nära vän träffade inte heller den här mannen, förrens ett halvår efteråt. Men då hade det hänt något! Han kom inte heller ihåg vad mötet handlade om, och tyckte inte det var särskilt smakligt för honom, men det var något i atmosfären som gjorde honom intresserad. Nu, ett halvår senare, så berättar han om att de hade något han inte har. Att Han vill tillbaka och höra mer. Detta är underbart och värdefullt. Undervisningen, människorna i sig (inte många pratade med honom) eller byggnaden gjorde intryck, men känslan och atmösfären satte spår. Människor är olika och de blir intresserade av olika saker.

För länge sedan så hade jag ett samtal med en vän, och vi pratade om förnyande i kyrkorna, och rätt vad det var sa min kompis (som för övrigt är gitarristen i Wrestling with Angels^^): målet kan aldrig vara att få någon till kyrkan, utan att plantera ett frö. Precis som han planterade ett litet värderings och livsuppgifts-frö i mitt hjärta så tror jag verkligen att det här är sant. Människor är olika, behöver olika mycket tid på sig till olika saker och blir som sagt intresserade av olika saker. Jobbigt eller underbart? Båda, men det är mänskligt.


Min uppmaning/förmaning/tanke med detta blogginlägg är att sända en tanke till var och en att om du inte ser resultat så betyder det inte att resultatet uteblir. Exempelvis, är du med i en skolgrupp, miljöorganisation, ideell förening, politisk organisation eller annat som på ett eller annat sätt försöker att påverka andra, så tro inte att ni inte gör skillnad, om ni har försökt.
Exemplet jag gav är bara ett, men färskt. Ett ord du säger kan mycket väl bli ett frö i en annan människas liv, du kanske aldrig ser resultatet av fröet, eller det hela trädet växa upp, men det är inte det viktiga. Det viktiga är att fröet blir sått. Jag vill vara en medmänniska för andras skull främst, inte för min egen. Sedan skulle jag aldrig förneka att det ger en enorm glädje.
Fortsätta kämpa, fortsätta försöka, fortsätt finnas till, även om du inte alltid ser resultat. Precis som du förhoppningsvis ofta ser resultatet i någon annans sådda frö (varje positiv handling en människa gör), så ser någon annan resultatet i ditt sådda frö.


Kvinnosyn och lite seriöst!

Vet du varför kvinnor har smink?
För att de är fula!
Vet du varför kvinnor får mens?
Därför att dom förtjänar det!!
Vet du varför mannen dör före sin fru?
DÄRFÖR ATT HAN VILL!!

Vet du vad kärlek är?
En illusion om att en man kan tro att en kvinna är mer unik än någon annan!

Jag vet att jag är snygg, söt och allt annat! MEN kalla mig hellre hård känslokall och genomond

Eller skitsamma, pallar inte seriöst nu! Jag fyller år idag förresten!
PUSS

Skåneland!


När jag var liten (ett halvår sen?! SKOJA) så sa min goa kusin Joel till mig att i Sverige finns det tre språk; samiska, svenska och skånska. Frågan är om inte brushan hade rätt asså. När tåget började närma sig Skåne och tåget bytte konduktör så blev det i det närmaste obegripligt att förstå. På riktigt alltså!
I denna världsdel har jag lärt mig: 

  • Att björntjänst faktiskt inte innebär en STOR tjänst, utan en osjälvisk handling som blir till olycka för mottagaren typ!
  • Lunddialekt är fett mkt snyggare än Hässleholmska!
  • Att Lund ligger mellan Helsingborg och Malmö, occcch, sen var det nog inget mer!

Kennyh!

Dagens outfit: jaa, ni ser ju själva. klockrent, vill inte skryta, men ultimat!






Pallar inte så proffsig inläggning av bilderna! nu blire skräckis!!!


packning och fri vilja!

Denna dag spenderades till stor del med att planera och packa. Drar till O-hamn imorgon, för att dumpa lite grejer, innan det dras vidare till Lund för att chiiilla! Tur att jag har skaffat Visa-kort, så att valutan även funkar i Skåne :)
Totalt oviktig information om värda saker att packa:
  • Gamla gympaskor (köpte i 7:an lr nåt, men i min mogna vuxna ålder så står storlekarna ofta still)
  • Honung: tjock nice med honungsvatten
  • Nazist/IIWW-dvds gånger 6 st! Någon som peppar? :D
Sista delen av dagen spenderades med Alex, http://www.nallexander.blogg.se (totalt opartisk SMYGREKLAM), med fifa 03, Gamecube (LIVET?), och gura (smörigt?).

ROLIGARE LÄSNING NEDANFÖR:

Men för er som nu sitter och tänker, boooring blogg, var kommer Nattes underbara funderingar och kloka tankar om livet i allmänhet eller andra djupa och seriösa frågor! Joo, här kommere!
Såhär: Den fria viljan?! Den är omdiskuterad i alla kulturer, religioner och livsstilar, på olika sätt. Den är svaret på Teodicéproblemet, Runar Söögards kläder och Lill-Babs frisyr. Den är nödvändig för den fria individen och samhällsmedborgaren, men är den inte lite överskattad? Kärlek, det upptar mycket av vår tid, och de flesta har tankar, funderingar och självupplevda erfarenheter. Men tänk så många det har sårat! Varför kan inte bara någon bestämma vilka som passar bäst ihop/bäst potential att leva med varandra. Joo, det kallas bortgifte, tänk så många problem man slipper:
  • "Jag tycker inte om honom"
  • "Får jag inte bestämma själv?"
  • "Det finns ingen kärlek emellan oss" osv.
Svaret på allt detta: skitsamma, det är så det ska vara! Ingen blir ensam, behöver känna sig sviken, sårad, svartsjuk, avundsjuk eller på ett eller annat sätt fundera över livskamrat och relationer. Ultimat lösning va, om bara någon skulle bestämma allt! Ta mig seriöst om du vill :)

Ett vuxet liv!

Jag sitter här med både arbetsförmedlingen och studera.nu öppet, samt mitt nya bankkort i handen. Börjar man bli vuxen eller?
På tal om mitt Visa- kort så står det såhär i instruktionen: "fungerar i hela världen, med ditt nya Visa Bankkort har du alltid den rätta valutan med dig". Det är ju underbart, vilken timing, jag ska nämligen till Skåne snart!
Förresten, det känns lite som facebook-statusen och bloggen börjar konkurrera?! Tänkte såhär imorse, Oj, det jag gör nu är kul, det skulle jag kunna skriva på bloggen 8kommer inte ihåg vad det var nu), men sen blev det facebook-statusen istället (tror jag?!). Livet är hårt som vuxen!
Och på tal om ingenting så har jag blivit grym på  snow-kickboard idag! (vet inte vad det heter egentligen) Så fett med coolt!
Men nu över till något mycket tråkigare, anledningen till att jag besvärade mig att skriva ett blogginlägg idag igen:
Alla borde ber, eller på annat sätt tänka på invånarna i Haiti idag! Det är i princip tjänstefel i medmänsklighet att inte göra det! http://www.svd.se/nyheter/utrikes/lakare-utan-granser-laget-ar-akut-och-katastrofalt_4083407.svd

Rastaman vibration?

Idag har varit en chillig dag, på ett bra sätt. Inte på ett segt sätt!

Har hunnit med att lira lite akustiska trummor- tjeeeena vad jag saknar det i Villan! Hämtat ut mitt leg. där jag ser ut som en direktimport från Backstreet Boys, haha! Bild kanske kommer om nån skaffar en fet kamera till mig?! med mera med mera med mera.
Har även träffat Linnea som var på genomresa genom Norrköping, och Viktor, vilket var länge sedan. Köpte bland annat en snow-kickboard! Denna tänkte jag bli världsbäst på imorgon, för idag så sög jag och Viktor faktiskt med den. haha.. Alltså, backen utanför ÖB och Himpan is the place to be, stället att hänga, top noche-haket, Backen med stort B osv!

Rubriken har för övrigt inget med inlägget att göra, det var bara en cool sak att skriva. Vill du oxå vara cool så ska du svara, Ja!

En grym upptäckt/experiment: Om någon idiot (typ jag) har glömt en läskflaska på balkongen/utomhus av något slag så att den frysit, och man vill tina upp den snabbt för att kunna dricka så:
  1. Det funkar utmärkt att mikra den, kolsyran försvinner faktiskt inte, konstigt nog!
  2. Att spola varmvatten mot funkar bra i början, men snabbt så försvinner kolsyran, så det är ingen bra ide!
  3. Om man ändå spolar varmvatten emot så är det inte smart att lägga flaskan i en bunke med varmvatten, för vatten blir snabbare kallt än läsken i flaskas tinas upp.
  4. Använd den mest maxade funktionen på micron som finns, det funkar faktiskt bättre!
  5. Skaffa dig ett liv om du har haft tid att läsa detta, för det är faktiskt inte så intressant.. .. SKOJA, det är vääärt!
Jag och Viktor, under en goo tid i livet! 2005

2009-review!

Detta är ett litet urval av de minnen jag har från året, utan att nämna inblandade vänner som förgyllde nedanstående punkter!  Det är gött att kunna minnas!
  • Dolphins, eller sport överhuvudtaget! Detta är definitivt mest dominerat av basket för min del :)
  • Jubal och Bob Marley memorial concert. Uppstarten av reggaebandet och konserten på Bob Marley minneskonserten
  • Studenten- Tjena vilka minnen. Helt galet kul!
  • Festivaler och konserter: Peace and love, Frizon, Sthlm Jazz osv osv. Bästa konserter i år måste nog ha varit Muse, så sjukligt bra band live alltså! Underoath är i närheten, men att se dem live iår igen bli nog bättre vågar jag hoppas!
  • Massa jobb- manligt!
  • Blå Kust. Detta förtjänar en helt egen avdelning eftersom det upptaget i princip halva året! Däribland Finland, Teamresor, uppstart, Shalom, Villan, Oskarshamn och allt vad det innebär. Fett med gött!
Detta är några av dem som förgyllde gymnasiet. Bilden tagen på utspringsdagen!
Massvis med konserter osv, här är Johnossi live, sjukt bra!!
Är man cool så är man!
Detta är en stor del av det team jag ingick i i Oskesamh! Det är gött! :D

Utmattad och peppad!

Har hängt med David, som jag lärde känna på ett läget förra veckan, nu några dagar. Därav kass uppdatering?!
Känner mig totalt utmattad på alla sätt. Samtalen avlöser varandra i en salig blandning (låter som om jag är 50+)
Är iaf väldigt taggad inför det nya läsåret på Blå Kust i Oskarshamn. Mycket kommer förändras, men vad kan om möjligt vara negativt med det?!
Någon sa: "livet är en summa av förändringar!", och det kanske är sant. De förändringar som blir ihågkomna är de som avviker mest från den naturliga vardagen. Vare sig det är positiva eller negativa förändringar, så blir de ihågkomna, och jag skulle inte kunna leva utan dem. Hellre än dag av av handlingar och sammanhang som är värda att bli ihågkomna, oavsett varför, än 10 år av slätstrukenhet i den "vanliga vardagen" för mig.
Nu ska jag fett med sova, somnade faktiskt i bastun på badhuset idag. Hur ofta händer det på en skala från 1-10? Loooo..

Btw: Eka, a.k.a. Johan Eklund har fixat lite med min layout idag! En stor applåd till honom :D

Att avsluta dagen med: Psaltaren 51:10

"Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, och giv mig på nytt en frimodig ande. 11 Förkasta mig icke från ditt ansikte, och tag icke din helige Ande ifrån mig. 12 Låt mig åter få fröjdas över din frälsning, och uppehåll mig med villighetens ande."

Detta är nog min favoritbön i bibeln. Först var det nog mest för att det var coolt att Antestor sjöng om den i en av sina låtar. (Mercy tror jag den heter) Men nu betyder den så mycket mer än så! Denna bön är skriven av David, strax efter hans berömda och vedervärdiga överträdelser mot en vän och soldat, grannfrun, Gud och honom själv. Det är en stark bön att i ett sådant sammanhang!
Puss och godnatt

Gamla vänner och lite skit!

Tssap denna veckra morgon?

För närvarande befinner jag mig i en lägenhet hos min mycket gamla vän Anna! Är det inte tjockt gött när man får chansen att träffa någon som för länge sedan betydde väldigt mycket för en. Även om allt runtom har förändrats så är bilden och de goda minnena som fanns fortfarande kvar, och det är svårt att ändra på. Det är en härlig känsla!

Igår gick jag förresten på stan med en liten kompis och nynnade för oss själva. Och tillsammans märkte vi att våran gemensamma sångnivå höjdes och förbättrades i takt med att våra ben tröttades ut av all gång. Trots att min kompis inte trodde han kunde så gick det (jag visste redan från början att jag var GRYM!). Då slog mig tanken: Tror man att man kan, så kan man. Men även om man verkligen inte kan så kommer man iaf inte att märka att man misslyckas. Dvs. Tror man att man kan så kommer man inte bli besviken på sig själv. Nice!

Omröstning: hur många tycker att det ok att göra en proffessionell cover på en nyutgiven sång? (tänker främst på Darin-Viva la Vida som ständigt matas i radio i varenda butik runtom i vårt avlånga land, och på varje gripande arbetsplats man kommer!)

Dagens outfit: svarta badbyxor från MQ, totalt inne! Kalsonger under, märke Gant! Volleyboll som accessoar från något annat dyrt..

(Detta är en fett gammal bild på mig från Annas arkiv! Från '06 eller nåt!)


Mitt liv just nu!

Jag kände att den rubriken är väl rätt go och intressant på en ny blogg sådär ;)
  • Jag heter Natanael Sällqvist, är snart 20 (om 12 dagar) och kommer ursprungligen från Norrköping.
  • Just nu bor jag i Oskarshamn och pluggar på folkhögskolan Blå Kust. Detta är en Team och Lärjungaskola, vilket jag trivs otroligt bra med!! Kollektivt boende är liiivet!
  • Jag är för närvarande singel och långt ifrån desperat.
  • Intressen har alltid varit främst människor och en hel del musik. Men på senare år har det även vuxit till sport, och även nu en del teologi. (nu när jag skrev det kändes det oerhört smalt, men man måste ju plocka lite!)
Jag vet att jag är grym på det mesta, men ödmjuk också. Jag tror faktiskt jag ska skriva en bok med titeln "de 3 ödmjukaste männen i världen, och hur jag träffade de 2 andra." Men jag tror nog att jag är lite för ödmjuk för att skriva den!

Förresten: är ju gripping shiet 2010 nu! Fattar ni att de är första gången i min generations livstid som det inte känns naturligt att säga årtalet med bara två siffror!
Typ: jag är född '90. Tjock nice, eller: kommer du ihåg mästerksapet '07? Tjock nice!
Men nu liksom, det är år '10, lol? det kändes helt missbildat i munnen att säga det!
I alla fall, nyårslöften har jag två:
  1. Börja äta snabbare, när det behövs (det är gött, för det kan behövas har jag märkt. En korv på 1,5 h är nog rekordet, haha!) MANLIGT!
  2. Att aldrig gå och lägga sig på dåligt humör! Erkänn, det låter bögigt? Fast det är ju gripande värt! Några kidz och jag kom på tanken på nyårsnatten, och det är ju fett med smart.

Detta är lite om mig alltså! Bilden nedan är nog så som jag skulle vilja se ut! Med dreads också kanske?! Men jag är nog lite för feg och samhällsvan för att palla!
en bild jag uppenbarligen är stolt över!

En helt ny blogg!

Detta är min, Natanael Sällqvist's blogg, har aldrig haft någon seriös tidigare, så varför inte!

Idag var jag på biofilmen Avatar med Johan, det var faktiskt så idén om denna blogg växte fram. Jag kände helt enkelt att detta behöver recenseras!
Avatar är en storslagen blandning mellan Matrix, Sagan om Ringen-trilogin, Eragon och Atlantis. Den sista berkar vara en uppenbar inspirationskälla till denna film. Frågan är bara vilken som egentligen började formas först? Avatar är ju den nya succen från filmskaparna av Titanic, och det har tagit hela 12 år att skapa denna film, vilket är fullt förståeligt efter att ha sett den.
Avatar tar oss med till en värld där Roger Pontare skulle ha stortrivts (och inte bara på grund av hårlängden), en värld där varelser, växter och djur lever i en perfekt symbios långt borta från det materiella. Självklart så ska denna underbara plats inte få behålla den frid som en gång varit, utan människorna med de materalistiska och individ-anpassade tankarna vill förstöra.
Detta känns inte bara som en biofilm, utan en uppenbar protest mot det samhälle som finns i Västvärlden idag, och håller på att skapas på allt fler platser om i världen. Det tidigare nämnda individualismsamhället, baserat på mig och mina behov får stark kritik i filmen, som istället lyfter fram naturens harmoni, med växter, djur och allt man kan tänka sig, som det naturliga rena samhället. (eller så är det bara jag som uppfattar det så?!)
Filmen är faktiskt helt underbar och för med sig en riktigt go (som man säger i O-hamn) må-bra-känsla. Denna får 5/5 av mig, med den enkla anledning att hur ofta får man tankarna på att starta en blogg när man ser en film på bio?

Wellwell, jag hoppas och tror att denna blogg kommer bli väldigt lik mig, det vill säga. Handla om allt möjligt, som jag tycker är värt att skriva om; tankar, funderingar, fakta och rent flum!
"invandrare vill se fler invandrare på TV, därför ska Kanal3 nu börja sända Efterlyst fyra dagar i veckan!"

RSS 2.0