Filmrecension: Snabba Cash

Bio med pappa..
Jag är mäkta inponerad över Daniel Espinosa's skildring av Jens Lapidus roman.
Historien om tre män i helt olika kretsar, i samma stad som har så mycket gemensamt. Strävan efter framgång och rikedom är slående och skildras mycket bra.
Jag hade tidigare hört att filmskildringen inte alls är lik boken berättelse, och det är sant, men det är inte nödvändigtvis något negativt. Det är allmänt erkänt att ett filmmanus på 2,04 min lång inte kan innehålla en 300-sidors bok, så varför ens försöka?! Många regissörer försöker på något klumpigt sätt ändå med detta, att ta snabba genvägar genom filmen och ändå få med så mycket som det bara går under den korta stunden, att manuset bara känns pluttrigt och snabbspolat. När man vill få med så mycket, så glöms ofta fokuset på huvudhandlingen, och den röda tråden bort. Detta känns vanligt bland förstagångs-regissörer. Denna fällan faller inte Espinosa i (inte för att säga att han är en förstagångs-regissör, men för väldigt många så är han en ny bekantskap). Istället så gör han fullt och totalt sin egen tolkning av boken. Vissa delar tas totalt bort, för att fokuset och den röda tråden verkligen ska fullbordas.
Om du söker en ultimat skildring av den geniala succéboken, Snabba Cash, så kommer du bli besviken. Men om du söker en riktigt bra film, som dessutom känns unik i den svenska filmbranschen så kommer du fullkomligt att älska den.
Samhälls- och klasskildringen från boken är inte lika påtaglig, fokus läggs istället på känslor och kärleksförhållanden. Förhållandet mellan man-kvinna, far-dotter, familj och folkslag är väldigt påtagligt och fint. Denna historia är som sagt mycket mer känslobaserad och personligheternas inre motstridigheter och tankar kommer fram mycket mera.

Kommentarer
Postat av: Ebba

Bra! (Y)

2010-02-24 @ 22:24:53
URL: http://claesgitarr.blogg.se/paradebba
Postat av: Hanna

Vill fortfarande väldigt mycket se den!

2010-02-25 @ 23:45:36
Postat av: Anonym

gööttt ebba!



det får vi fixa snart Hanna :)

2010-02-26 @ 10:40:59
Postat av: Lukas

Jag hade läst halva boken när jag såg filmen och hade ganska höga förväntningar. Jag blev inte jätteimponerad, men tyckte att den var bra! Känns som att de hade kunna gjort den lite mer spännande på något vis...Men Joel Kinnaman är grym! :) Bra skrivet också Natanael!

2010-02-26 @ 12:11:43
URL: http://lukasskriver.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0