"hårda" ord till en mjuk generation

Varför har kyrkan ett sådant dåligt rykte i Sverige, bland ungdomar?
För det första så tror jag faktiskt att det stämmer, att kyrkan har ett ganska dåligt rykte i Sverige (som många försöker bortförklara). Det bottnar i många orsaker, varav en definitivt är okunnighet och avsaknaden av vilja att själv uppleva kyrkan. Men även många som upplever den och verkligen tar sig tid upplever i alla fall stelhet, känslokall atmosfär och lagiskhet. Helt enkelt att den inte har något att komma med.
Jag tänkte försöka mig på något så djärvt (idiotiskt?) som att ge en förklaring och små tankar om detta!
Jag tror att den allra främsta orsaken varför kyrkan / kristna till viss del uppfattas så tråkig är just lagiskheten.
I och med Jesus klev det nya förbundet in i bilden, och anden tog över Mose lag. Dåtidens lagiska kristendom byttes ut mot kärlek, ande och liv. (Inte för att lagiskhet är motsats mot dessa tre, men jag tror ni förstår)
"Han har gett mig förmågan att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan andens. Ty bokstaven dödar, men anden ger liv" ~ 2 Kor 3:6

Jesus har gett oss massvis med riktlinjer om hur vi bör leva. Hela bibeln är fylld med direktiv om hur en kristen bör leva. Det är en sann handbok i just detta ämne. Men dessa är just direktiv och inte någon lag, såsom i det gamla förbundet. (inte sagt att det var dåligt på något sätt. Gamla testamentet ger stor kraft åt Nya testamentet.) Detta visar sig i bland annat 1 Kor 10:23 "Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet, men allt bygger inte upp."

Nu kommer vi till problemet.
  • Många kristna lever i både sitt eget liv och hur de är mot andra av ren lagiskhet.
    Man tar till sig bibelns underbara direktiv, fast gör dem till lag över sig. Och istället för förlåtelse så upplever man förkastelse mot Gud om dessa inte hålls. Än värre blir det när detta är utgångspunkten för mission. Tänk själva när en icke kristen sökare i första hand får höra om livsstilspetitesser, framför det fantastiska evangeliet.
    Livsstilen måste komma av tron, och inte tvärtom!
  • Men det verkliga problemet ligger i att man inte bara gör dessa direktiv till lag. Utan även överdriver denna "lag" och tillsätter ännu mer, icke bibelinspirerade riktlinjer. Och ibland tar dessa överhand.
Ofta fokuseras, både från kyrkans håll och samhällets, vissa av dessa riktlinjer.
Några av de som fokuseras främst är, som vi alla känner till; homosexualitet, abort, sex före äktenskap, alkohol och så vidare. Jag vill inte säga att kyrkan frivilligt framhäver dessa och sätter dem på en pedistal, men det är ofta detta av alla värderingar som ungdomar främst känner till om kyrkan. Hur blev det så?
Sorgligt nog fokuseras dessa frågor extra mycket även i vårt utåtriktade liv. Tänk om det första som kom upp i var och ens skalle vid möte med en sökare var "du är en bön ifrån evigt liv", istället för moralprat och brända broar. Tänk om människor skulle vilja gå till kyrkan för atmosfären, moralen och kärlekens skull.
Jag tror att det är möjligt, och till och med på väg!
En sista önskan, direkt från mitt hjärta: låt vår generation bli en generation som både utåt sett och inåt sett sprudlar av ande och liv!



Kommentarer
Postat av: Eka!

BRA! Och tycker det där är en bra bibelvers.. "Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet, men allt bygger inte upp."

2010-04-19 @ 21:42:51
URL: http://justinodiaz.blogg.se/
Postat av: Carolina

Preach it brother! ;)

2010-04-19 @ 22:09:30
Postat av: Johanna

så sant så sant! roligt att du skriver här tycker jag!

2010-04-20 @ 14:40:36
URL: http://johannalene.blogg.se/
Postat av: Christoffer

Intressant blogginlägg :)

2013-02-05 @ 01:19:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0